14:22

av SwedishSolution

 

Hör du till dem som planerat en resa till sydligare breddgrader under vintern för att undkomma lite av den värsta kylan här i Norden? Det låter ju inte helt fel med lite sol och bad för att ladda batterierna. De flesta packar ned receptfria läkemedel i sin necessär, man vet ju inte riktigt vilka åkommor man kan råka ut för! Frågan är dock - hur bra är dessa receptfria läkemedel, egentligen - för huden och vårt åldrande?

 

Receptfria läkemedel och solskador på huden

Värkande muskler av träning eller stela leder efter långa promenadstråk är vanligt förekommande, man kan ha belastat kroppen fel eller tröttat ut kroppen så den gör ont. För att undvika smärta och obehag tar man en värktablett och inom 20 minuter är symtomen nästan borta, så att livet kan fortgå utan värk.

Det många inte känner till är att vissa läkemedel i kombination med sol kan ge hudskador, därför bör man -om man kan och vill - undvika smärtstillande värktabletter och salvor mot värk i samband med sol. Huden kan bli extra känslig under behandlingen med vissa läkemedel och huden skadas och "bränns" både snabbare och lättare. Mörka prickar, åldersfläckar, solfläckar och pigmentfläckar beror på ökad pigmentering som sker ojämt i hudytan när den exponeras för solens strålar. Är du gravid eller ammar sägs det också spela in.

Läs mer Sol, åldersfläckar och rynkor i solens spår - tips >> 

 

minska rynkor

Man blir aldrig tillräckligt erfaren

De flesta brukar veta med sig hur mycket sol de tål på sommaren, hur länge de kan vistas i solen utan att bränna sig och vilken solskyddsfaktor som behövs för bästa effekt. Vad man däremot kanske inte alltid tänker på är att vissa läkemedel också påverkar hudens känslighet. En person som tål solen väldigt bra kan bli extra känslig under behandling av receptfria läkemedel. Detta kan få huden att bli mindre motståndskraftig och att vistas i solen kan ge hudskador.

Vid solexponering föreligger risk för fotosensibilisering (ljuskänslighet) där huden reagerar starkare på ultraviolett ljus med allergiska reaktioner som följd. När huden är mer känslig är den mer utsatt för bakterier, virus och uttorkning som leder till rynkor och för tidigt åldrande.

 

Vad är fotosensibilisering (ljuskänslighet)?

Fotosensibilisering innebär en förhöjd känslighet för UV-strålar och beror ofta på kemiska ämnen eller läkemedel. Det uppträder som utslag och är lik en allergisk reaktion. Fotosensitivitet har ingen direkt känd orsak men kan framkallas av en yttre (såsom parfym) eller inre (läkemedel) utlösare. Det kan också vara ärftligt.

Har du ett ärr som du vill bli av med? Läs vidare om en ärrbehandling som du gör hemma >>

 

Fototoxicitet och läkemedel

Den reaktion som bildas när vissa läkemedel kommer i kontakt med solens UV-ljus, så kallad fototoxicitet, ser ofta ut som solbränna och brukar komma ganska direkt efter att en behandling med läkemedel har påbörjats.


Både systemiska (orala) läkemedel och topiskt applicerade produkter (salvor man applicerar på huden) kan orsaka solkänslighet. Därför är det viktigt att ta hänsyn till detta när du väljer en fuktighetskräm eller hudlotion.

Vissa antiinflammatoriska läkemedel eller värktabletter som ibuprofen kan också orsaka solkänslighet. Andra vanliga läkemedel som kan orsaka solkänslighet är antibiotika, antiinflammatoriska läkemedel utan steroider, retinoider och läkemedel mot svamp.

Allvarliga hudreaktioner vid användning av exempelvis Ipren har rapporterats i mycket sällsynta fall, och då inte bara vid solexponering. Sluta ta tabletten och kontakta läkare om du får hudutslag eller skador på slemhinnorna.

 

Rapportering av biverkningar på huden

Om du har drabbats av hudskador i samband med att du tagit en värktablett ska du direkt kontakta en läkare eller sjuksköterska. Detta gäller även biverkningar överlag, det är bättre att meddela symtomen än att tro att det beror på något annat. Du kan också rapportera biverkningar direkt till Läkemedelsverket. Genom att rapportera biverkningar kan du bidra till att öka informationen om läkemedels säkerhet.

 

 såriga hälar  hjälp

 

 

Vad kan man göra för att skydda sig?

Tänk efter en gång extra innan du dämpar smärta med ett receptfritt läkemedel! Är huvudvärken värre än eventuella biverkningar och möjliga skador på huden? Kan dina ömma muskler efter en idrottsskada eventuellt behöva vila snarare än en smärtlindrande tablett? Brukar smärtlindringen eller tabletten du vanligen tar faktiskt hjälpa? Kanske du är villig att testa att låta smärtan klinga av genom avslappningsövningar?

Måste du ta värktabeltten så rekommenderar vi att du håller dig i skuggan så mycket som möjligt, skydda kroppen med hjälp av kläder och applicera hög solfaktor på kropp och ansikte.

Andra biverkningar av receptfria läkemedel

En värktabeltt och läkemedel över lag kan ha andra biverkningar än att göra huden känslig för sol. Diuretiska blodtrycksläkemedel som ökar mängden vattenutsöndring från kroppen kan orsaka torr hud. Likaså antibiotika påverkar huden negativt. Produkter för finnar samt akneläkemedel som tas oralt gör huden torr.

Faktum är att en vanlig huvudvärkstablett kan ge biverkningar  och effekter som inte alls har att göra med smärta. Du har säkert hört att man kan skada magen och må illa av en smärttablett; men det finns många mer eller mindre allvarliga effekter på både hud och kropp. Jag radar upp några här:

  1. Torr hud
  2. Hudutslag
  3. Huvudvärk (ännu värre huvudvärk!)
  4. Yrsel
  5. Sömnighet
  6. Mag-tarmbiverkningar (halsbränna, diarré, illamående, kräkningar, buksmärtor)
  7. Kraftlöshet

En liten oskyldig tablett kan alltså ställa till det både invärtes och utvärtes och få synliga effekter, i värsta fall livet ut.

Läs också Tio tips hur du undviker torr hud som spricker  >>

 

Torr hud öppnar upp för andra problem

Torr hud (punkt 1 ovan) gör huden känslig från angrepp som virus och bakterier. Det är lätt att glömma att huden är kroppens största organ. Ju mjukare och smidigare huden är, desto större motståndskraft har den mot sådant som hotar vår hälsa. Tankarna går snabbt till utveckling av hudcancer och andra hudåkommor som vi skräder. Cancer i huden orsakas förstås inte av läkemedel, men dock av solskador.

Även om inte just du ligger i riskzonen är det bra att vara medveten om riskerna med tabletter och krämer som tar bort smärta. Kanske är det i vissa situationer bättre att avstå från en smärtlindrande salva eller huvudvärkstablett och låta värken ha sin gång?