19:02

Du har säkert hört talas om fenomenet med dator- eller mobilrynkor. Alltså de där små rynkorna som uppstår när en stor del av dagen tillbringas framför skärmar, stora som små. Iphonerynkor gör att vi ser arga och bekymrade ut.Varför får vi mobilrynkor egentligen, hur undviker man dem och finns det något man kan göra åt problemet om rynkorna redan har dykt upp? Vi har gjort en liten djupdykning i mobilrynkor och ger dig 8 steg för att bli av med rynkorna. 

 

Kan skärmtittande förstöra din hud?

Spenderar du flera minuter i sträck framför skärmen på din iphone? Det gör de flesta i dagens uppkopplade samhälle. Vi använder datorn och mobilen mer än någonsin. Vi mailar, tittar på nyheter och shoppar med mobilen. Inte sällan läser vi långa texter på vår smartphone, vi skapar material, spenderar timmar på sociala medier och tittar på film. Ofta är vi långt ifrån avslappnade när vi med spända ansiktsmuskler, fokuserar blicken på skärmen. Små muskler spänner huden i ansiktet olika beroende på vår stämning; koncentration, ilska, glädje, sorg osv.

När vi är djup koncentrerade på vår skärm, under en längre period kan våra grimaser och ansiktsuttryck nästan förstelna ansiktets mimik. Hudens "veckning"/rynkning längs med ansiktsmuskelns sträckning nästintill permanentas eftersom muskeln är spänd under en lång stund, kanske flera minuter. Om detta upprepas ofta och länge under en längre period i ditt liv uppkommer fina linjer och rynkor permanent på huden.

Läs även 5 tips för slät, jämn hud utan rynkor >>

 

Vem finns i riskzonen för mobilrynkor?

Är du målmedveten och har lätta för att fokusera och koncentrera dig? Då kanske du ska läsa vidare. Vi har nämligen insett, efter vår djupdykning i ämnet, att det främst är framgångsrika och karriärsmedvetna personer som tillbringar många timmar framför datorn eller mobilskärmen som drabbas.

 

Hur påverkar det huden i ansiktet?

Målmedvetna fokuserar vi våra trötta ögonmuskler med stela nackar och spända käkar och huden veckas, det bildas linjer där muskeln spänns. Huden hos en bebis blir snabbt slät efter en grimas, men ju äldre vi blir ju sämre blir huden på att släta ut sig när muskeln slappnar av. Det är ett resultat av att huden åldrats, blivit torrare och mindre motståndskraftig. Musklens ”rynkande” kraft är stark och tiden som huden får vila från den spända muskeln är för kort. Resultatet på sikt är slapp och hängig hud runt ögon och mun och det bildas fina linjer och rynkor i ansiktet. Om stillasittande framför mobilen och datorn inte pareras med tillräcklig motion blir det värre. Tyvärr gör detta att du varken ser gladare eller mer avslappnad ut, tvärtom. Några rader ner kikar vi på om det finns en lätt lösning för att bli av med problemet.

 Massage och ökad blodcirkulation kan ge läppförstoring och slätare hud på överläppen >>

läppar 

 

Var i ansiktet bildas rynkorna?

 

Ögon

Rynkorna får enklast fäste runt ögonen och bildar det vi vanligen kallar kråkfötter. Här finns många små och fina muskler som gör att vi kan fixera blicken, utrycka känslor och även dra ihop ögat om ljuset är skarp, utan att blinka. Har vi dessutom dålig syn eller fel skärpa måste ögat kisa för att kunna läsa på skärmen. Det är inte bra för uppkomsten av små veck och fina linjer och så småningen blir dessa permanenta rynkor runt ögonen. Huden runt ögonen tappar i volym med åldern och känns slapp och tunn. Det blir en perfekt plats för nya rynkor att etablera sig på. 

 

Rynkor i pannan

Mellan ögonen och ögonbrynen sitter glabella, ett område med kraftfulla muskler som utan större ansträngning kan dras samman och skapa ansiktsuttryck. När du är irriterad, upprörd, arg och besviken spänner du omedvetet de starka musklerna och huden veckas. Här är det främst bekymmersrynkor och det som vi kallar argrynkan som bildas. 

 

Fina linjer och så kallade rökrynkor runt munnen

Munnen och hur vi formar den med hjälp av de muskler som finns under huden är också viktiga i vår kommunikation. Även om vi inte är direkt medvetna om det använder vi dessa muskler när vi tittar på skärmen. Vi putar med munnen, låter läpparna dra sig samman, spänner musklerna i käken med resultat att huden veckas och rynkas. Det bildas på sikt rynkor på överläppen, så kallade rökrynkor och fina linjer mellan munnen och näsan.

 

Skillnaden mellan datorskärm och mobil

Datorskärmen är oftast stor och rätt placerad men problemet är att du sitter stilla väldigt länge i samma position. I värsta fall mer än en timme av konstant fokus medan du sitter vid skärmen och arbetar. Du har oftast samma avstånd till datorn hela dagen alltså behöver inte ögonen arbeta lika mycket som om du pratade med en kollega, stod i kön på Ica eller satt på ett kafé. Problemet är att ansiktsuttryck och musklernas position fixeras allt för länge mot datorskämen (som är konstant).

Mobilen har ett lite annorlunda dilemma för oss anti-rynk-medvetna. Mobilen har vi ju med oss vart vi än går och avståndet ändras ideligen. Men skärmen är oftast liten och då får vi spänna ögonen och musklerna för att lyckas fokusera in på detaljerna. Texten på en mobilskärm är minimal och bilderna intressanta, men ack så små. Det här lilla formatet är en katastrof för huden som ideligen veckas och rynkas i ditt ansikte. Känner du igen dig? Ligger du i riskzonen för att utveckla små skärmrynkor runt ögonen?

Vi har samlat ihop några tips och knep hur du enkelt kan motverka skärmrynkor och föryngra huden, dess smidighet och lyster.

 

 1.

Hur mycket rynkar du ansiktet när du kollar skärmen?

Sätt en liten bordsspegel bredvid din dator eller mobil och notera i spegeln hur ditt ansikte grimaserar och bildar små linjer och mer eller mindre djupa rynkor i ansiktet. Håll koll regelbundet under dagen. Ser det inte bra ut anpassa din sittposition, ditt arbetssätt och kanske även arbetssituation och sluta spänna musklerna. Hjälp ansiktsmusklerna att slappna av genom avslappnande massage  minst en gång i timmen.

 

2. 

Torr hud är en perfekt grogrund för små rynkor

Huden behöver behålla sin fuktighet för att återskapa nya hudceller, bibehålla kollagennivåerna och helt enkelt stå emot oxideringen (alltså åldrandet) av våra hudceller. Torr luft är hudens fiende. Tyvärr genererar datorn och din mobil värme som gör luften i närheten av ditt ansikte ännu torrare. Vad kan du göra åt det? Se till att luften återfuktas under dagen om du har möjlighet. Vill du inte gå och köpa en luftavfuktare kan du blöta en handduk och hänga över elementet, låt dock inte handduken komma i kontakt med elementet på grund av brandrisken. Du kan också ställa ut vatten, i till exempel en vas eller i ett dricksglas i närhet av värmekälla, element och fläktar.

 

3. 

Skydda huden med fuktgivande kräm under dagen

Precis som man tvättar sin bil med ett speciellt vax för att skydda lacken behöver huden något som skyddar dess yta från uttorkning. Har du en bra kräm? Har du ingen kräm kan du i värsta fall ta till olivolja. Vi kan rekommendera dig att testa Pepti age hudkräm mot ålderstecken >>

 

4.

Sluta spänna musklerna mellan ögonen och i pannan

Rynkor i pannan gör att vi ser arga, trötta och frustrerade ut.Raka motsatsen till det vi kallar ett ungdomligt, mjukt och avslappnat utseende - ett baby face. Därför är dessa rynkor bland de första som irriterar oss kvinnor.

Rynkorna i pannan är den grupp rynkor som du kan få paralyserade på klinik, varannan månad. Det sker genom injektion av botox och kostar dig några tusenlappar. När musklerna efteråt inte kan dra sig samman kommer huden att ligga jämn och fin. Därefter kan man fylla ut rynkan med restylane eller juvaderm.

Men det finns också andra möjligheter så man slipper både injektion av botox och rynkor. MediWrink plåster är ett alternativ till att spruta in gift som paralyserar dina rynkor i pannan. En annan möjlighet är att du lär dig att INTE använda musklerna i pannan hela tiden. Spara musklerna - och huden - för de riktigt speciella tillfällena när du verkligen vill visa på missnöje, ilska och irritation. Det är lätt att sluta om du bara vill. 

 

mobilrynkor 

Bild: Bli av med iphonerynkor i pannan med nattplåster

 

 

5.

Låt din hud återhämta sig på natten

Efter en dag då musklerna varit spända och nacken kanske inte mått så himla bra är det avslappning som gäller för maximal återhämtning. Börja varva ner i tid. Använd ljud, ljus och dofter för att berätta för din kropp att det är dags att vila. Ett varmt bad också kanske? På natten kan du ha på din favorit-natt-kräm, ett antirynk serum eller satsa på ett nattplåster med medicinskt silikon för maximal återfuktning.

 

6.

Ta av ”dagen” som täcker din hud

Det är på natten som huden återskapas och då har du chansen att sudda bort små fina linjer som uppstått under dagen, innan de blir permanenta. Men det förutsätter att du har tagit av dig masken innan, alltså att du tvättar bort allt smink som ”stänger in” huden.

 

7.

Massera huden i ansiktet för bättre cirkulation

Döda hudceller gör din hud glåmigare och tröttare och därmed blir den lätt torr. Ansiktsmassage gör underverk för din hud. Det ökar blodcirkulationen i ansiktet och förnyelsen. Döda hudceller stöts ut och ger plats för fräsch, vacker och framförallt smidig ny hud som spänstigt hindrar rynkorna att få fäste runt ögonen när du kisar eller spänner musklerna i pannan. En smidig hud är också mycket bättre på att uthärda inomhusmiljöns torra luft och avgaser som lägger sig på hudytan.

 

anti-age massage mot rynkor

 Bild: Massage förnyar huden och avslappnar musklerna så att din hy ser mer jämn, fyllig och yngre ut.

 

 

8.

Slappna av i ansiktet och nacken

Lägg in några minuters skärmpaus med regelbundna mellanrum under dagens lopp. Stäng ögonen, slappna av i hakan och glöm inte att stretcha nackmusklerna. Är du så spänd i käken att du inte kan slappna av kan du stoppa ett gem eller en penna mellan läpparna. Det får din käke att slappna av. Med en massageapparat speciellt utformad för ansiktet kan du massera dig mellan ögonen för lite välförtjänt avslappning. Du kan dricka ett glas vatten och sätta på avslappnande musik  tex. ljudet av vågor som slår in mot en sandstrand. Att kunna njuta av en skärmpaus är en bra investering både i din hälsa, arbetskvalité och förstås i din hud.

Lycka till!