13:26

av Swedish Solution

Kosttillskott av kollagen har varit mycket omtalat de senaste åren. Varför är det så viktigt? Varför minskar kollagenet i kroppen? Hur kan man boosta sin kollagennivå genom maten? Vi guidar dig rätt och förklarar vad som händer med huden när du tar tillskott. Sist ger vi dig 8 snabba tips på hur du hjälper huden att boosta sitt kollagen för en jämn, fast och slät hud.

 

Läs även: Tappar du hår? Så får du håret att växa snabbare >>

Läs även: Hur fungerar plåster för hudförnyelse och återfuktning och varför påverkar det rynkor?

 

Vad är kollagen?

Kollagen är ett ämne, ett fiberprotein, som fungerar som byggstenar i kroppen. Man skulle kunna likna kollagen-proteinet vid ett kletigt klister som håller samman din kropp. Det finns i huden och dess stödjevävnad, i ben och i senor. Kollagenets starka och smidiga proteinfibrer finns också i leder, ligament, brosk, bindväv, muskelvävnad, samt i hår och naglar. 

Är du otålig? Hoppa direkt till våra 8 konkreta tips på hur du kan öka kollagenet i din hud? Isåfall skrollar du förbi texten om kollagenets funktion och betydelse i huden? 

 

"  Kollagen-proteinet är som ett kletigt klister  "

 

Varför får inte bebisar rynkor?

 Kollagen föds vi med i rikliga mängder. Säkert har du noterat att bebisar och barn kan grimasera utan att få några rynkor och veck alls - det är nästan oförskämt! Det beror på att bebisar har en fabulöst hög kollagenhalt. Lite senare i ungdomen runt 25-årsåldern består huden av runt 75 procent kollagen i förhållande till vad det var från födeseln. Kollagennivån minskar snabbt i takt med vår stigande ålder.

Varför minskar kollagenet i huden? Förutom att vi åldras och huden likaså finns det några faktorer som hotar huden mer än andra. Det är UV-strålning och rökning. Både solning och cigaretter påverkar nedbrytningen av kollagen i en rasande hastighet.

Visste du att MediWrink stimulerar hudens naturliga kollagenproduktion? Läs mer här om MediWrink plåster >>

 

Vad händer när vi tappar kollagen?

 När kollagenet i kroppen minskar kan problem uppstå så som ledvärk, ont i benen och knakande leder. Framträdande rynkor, tunnare hud och övriga ålderstecken är också ett resultat av att kollagenet minskar i kroppen.

 

boosta kollagen i hud tips 

 

Huden i klimakteriet

 Efter klimakteriet sjunker mängden kollagen med upp till en tredjedel på tio år. Huden känner av förlusten genom minskad lyster, elasticitet och släthet. 

 

Hudvårdsprodukter med kollagen

 Du har säkert märkt att det finns flera hudvårdande krämer och serum som lovar att minska rynkor genom att framhäva sin höga kollagenhalt. Hur vågar tillverkarna påstå det? Det beror på att proteinet hjälper till att läka och skapa nya celler utan att skada hudens vävnader. Detta har gjort att kollagen blivit ett fenomen som det pratas vitt och brett om, då många vill förhindra eller åtminstone begränsa åldrandet i ansiktet.

Som ingrediens i ansiktskrämer och serum har fiberproteinet inte någon annan effekt än att det binder fukt i hudens översta lager. Det tränger alltså inte in i huden och hamnar således bara på ytan. Däremot är det väldigt bra på att hålla huden återfuktad och det i sig slätar ut mindre rynkor och ger ett jämnare uttryck.

Upptäck återfuktning för huden med ett kosttillskott med kollagen >>

 

Tränger inte in i huden på djupet

Kollagen som fiberprotein är en jättestor molekyl. Därmed finns det inget sätt för den att penetrera huden från utsidan, den är helt enkelt för stor.


Mot akne och ålderstecken

Önskar man ta del av kollagenets egenskaper är det bäst i form av kosttillskott, eller från kollagenrika livsmedel så att det tillförs kroppen och huden från insidan. Tillskott hjälper inte bara mot ålderstecken, värk i ben och leder, utan kan även lindra akne och liknande hudproblem.

 

Vetenskapliga studier om kollagen och effekt

Även om det inte finns några vetenskapliga kliniska studier som bevisar att skönhetsprodukter med detta fiberprotein ger något resultat så har man däremot sett att tillskott av marint kollagen, i antingen pulver- eller tablettform, har gett mycket goda resultat på såväl ärr, rynkor och slapphet i huden. Dessutom förbättras hudstrukturen och det har kommit bevis på att hudens egen nedbrytning av kollagenproteinet minskar med 36 procent.

 kollagen huden tabletter

 

 

Benbuljong eller brosk? – Hur gjorde man förr?

Människor har i århundraden konsumerat kollagen i form av benbuljong för dess goda egenskaper och för att främja skelett- och ledhälsa. I Japan finns det till och med öl (!) med tillsatt kollagen, direkt riktat mot kvinnor. 

 

"  Tillför huden rätt nutrition genom kosttillskott som ger fasthet, lyster och färre rynkor  "

 

Tillskott eller mat?

Behöver man då tillföra kollagen i form av kosttillskott för att få önskad effekt? Svaret är både ja och nej. Äter du mycket kollagenrik mat så tillför du på så vis lite av det som bryts ned, däremot är det svårt att komma upp i tillräckligt stora nivåer enbart genom kosten. För maximal effekt, och för att fylla depåerna, rekommenderas det att man tar tillskott. 

 

Hjälpa huden få mer kollagen - hur fungerar det?

Det finns några knep att boosta kollagenet i huden:

Ät antioxidanter genom kosttillskott eller genom livsmedel

2  Få i dig tillräckligt med A-vitamin som stimulerar kollagenproduktionen

3   Prioritera C-vitamin i kosttillskott eller i c-vitaminrika livsmedel

 Sök reda på och ät mer livsmedel rika på E-vitamin. Vitamin E skyddar cellerna mot oxidativ stress. Testa eventuellt en kur med HUD + ett kosttillskott med A, C och E-vitamin och tillsatt kollagen >>

5   Stimulera blodgenomströmningen i huden så att näringsämnen når fram från insidan. Tex kan du massera huden med ett anti age verktyg >>

6   Håll huden återfuktad dag och natt. MediWrink är oslagbar på natten >>

 Undvik sol eller använd godkända och effektiva UV-skyddsprodukter + solskyddande kepsar och solhatt

8   Undvik rökning och förorenade och rökiga miljöer 

 

mat med kollagen 

 

 

Förslag på livsmedel och mat som innehåller kollagen

 

Kött: Nötkött, kyckling, rådjur, fläsk

Fisk: i synnerhet lax och tonfisk

Röda frukter och grönsaker: exempelvis tomater, rödbetor, äpplen, jordgubbar mfl.

Citrusfrukter: vitamin C är bra för både hud och kropp och finns i såväl apelsiner, hjortron och citroner för att nämna några.

Övriga livsmedel: Ost, nötter, potatis, thé.

 

 

Viktigt att ha en stor dos tålamod

 

Huden är ett av våra största organ och behöver därför tid på sig att lägga om kurs och boosta kollagennivåerna så att det syns på ytan, utan microskåp. Ju mer åldrad och ju mer skadad huden blivit genom solning, rökning och genom dålig kost, ju längre tid kommer en behandling att ta innan den slår igenom. Därför kan det dröja flera månader innan man ser eller känner av effekten av en ändrad livsstil eller en kur med kosttillskott. 

 

Swedish Solution