16:19

 

Hjälp håret är dött!

Ja, så kan det kännas när vi har en "bad hair day". Det värsta är att det stämmer. Håret är dött. Varenda synligt hårstrå består faktiskt av döda hudceller.

Så hur får vi det döda håret att se tjockt och kraftfullt ut, trots att varenda millimeter är stendöd?

För att kunna boosta hårets volym, glans och styrka och få det att växa snabbare och kraftigare behöver du lära dig mer om håret. Till exempel om hårets funktion i kroppen - varför har vi hår - och vad som får håret att växa snabbare.

Läs 5 snabba tips som råder bot på tunt hår och boostar ditt hår att växa snabbare här >>

 

Har vi hår på hälarna?

När vi pratar om håret syftar vi nästan alltid på håret på huvudet. Men faktum är att det finns gott om hår på nästan alla delar av kroppen. På läpparna samt på dina handflator och på dina fotsulor växer det däremot inget hår.

 

Håret syns

Mycket av håret på kroppen syns. Ditt hår på ögonbrynen, håret på armarna och på benen samt håret på huvudet syns tydligt. Fast håret på dina kinder är nästan osynligt - men det finns där. Av alla däggdjur är det bara vi människor som kan få så långt hår som vi får på huvudet. 

 

Få håret att växa snabbare med massage

 

Varför har vi hår på kroppen?

Hårets funktion har länge varit ett ämne av intresse både i samhället och i läkemedelsbranschen.

I århundraden har människor använt håret som en social markör och genom olika hårstilar och frisyrer kunnat kommunicera en önskad status. Håret har också medvetet eller omedvetet signalerat en viss sexuell kraft. För att inte glömma hårets betydelse för ungdomlighet. Håret signalerar hur gammal du är, eller i alla fall hur gammal eller ung du ser ut.

Förutom hårets möjlighet att definiera vårt utseende har håret haft betydelse för vår överlevnad - för hundratusentals år sedan! Beroende på var håret sitter på kroppen har det nämligen en grundlig funktion att fylla. Håret på ditt huvud håller huvud skyddat från solen och värme så att hjärnan inte blir överhettad. Ungefär som fläkten i en dator håller din hårddisk sval och högpresterande. Håret skyddar även hjärnan från att frysa sönder när det är vinter.

Håret ger också skydd för din skalle vid eventuella slag mot huvudet eller vid fall, en sorts stötdämpning. Dina ögonfransar skyddar dina ögon genom att minska mängden ljus som stör din syn - så att du inte missar något dödligt hot - och fransarna fläktar bort och hindrar damm och annan smuts att tränga in och skada ögat. Ögonbrynen skyddar dina ögon mot svett som rinner ner från pannan. Get the picture?

Det finns stora skillnader i hårets kvalitet mellan olika folkslag. Det är etniska skillnaderna påverkar hårets utseende, dess kraftfullhet, längd och hårstråets struktur.

 

Var kommer håret ifrån?

Hår är trådformiga proteinutväxter från hårsäcken. Oavsett om håret växer från din skalp på huvudet, på din arm eller i din armhåla kommer det ut från din hud på samma sätt.

 

Vad är håret uppbyggt av

Människans hår består till största delen av proteinet α-keratin.

Håret består av "hårstrået" samt den i huden nersänkta delen, den så kallade "hårroten". Roten omges av en hårfollikel, också kallad hårsäck. Invid hårsäcken finns talgkörtlar. Varje hårstrå består av medulla, cortex och kutikulan. Medulla är den innersta delen den så kallade "märgen" av hårstrået. Cortex kallas lagret som omger märgen och bestämmer hårets hållfasthet och vattenupptagning. Cortex innehåller melanin, som ger färgen åt ditt hår. Kutikulan heter det yttre höljet som omger cortex. Dess komplexa struktur glider isär när håret växer och omsluts av lipider -en sorts fetter - som gör att håret stöter bort vatten.

 

plåster

 

Hur får man håret att växa?

Håret växter från hårsäcken där cellerna delar sig och vandrar uppåt mot hudytan. Vid ytan keratiniseras hårstrået och dör. Den enda "levande" delen av håret finns alltså i follikeln under hårbottnen.

När håret börjar växa, skjuter det upp från roten och ur follikeln, genom huden. Små blodkärl i botten av varje follikel matar hårroten för att håret ska fortsätta växa sig starkt och kraftfullt. Håret du ser på alla delar av din kropp innehåller döda celler. Det är därför det inte gör ont när någon klipper av ditt hår med sax!

Nästan varje hårfollikel är fäst vid en körtel. Dessa talgkörtlar producerar olja, vilket gör håret glansigt. Ibland, som under puberteten, kan dessa körtlar pumpa ut för mycket olja vilket kan få ditt hår att se fett och ovårdat ut. Då är det hög tid för hårtvätt med schampo!

 

Hur snabbt växer håret?

Ditt hår växer cirka 1/3 mm per dag. Efter flera år stannar tillväxten av. Håret och hårfollikeln krymper då och roten växer fast. Efter en tids vila börjar en ny tillväxtperiod och då puttas det gamla hårstrået ut & de nya strået börjar växa. Huvudhår har mycket längre tillväxtperioder och blir mycket längre än annat hår på kroppen innan de ramlar av. Det beror på arvsanlag.

 

Hur länge växer mitt hår på huvudet?

Varje hårstrå på huvudet växer i ca 2 till 6 år. Sedan vilar det några månader och slutligen tappar du håret. Hårstrået ersätts av ett nytt hårstrå, som börjar växa från samma hårfollikel. Denna cykel av hårväxt, vila, håravfall och ny hårtillväxt hjälper till att bibehålla kraftfullt hår med precis rätt antal hårstrån på huvudet.

 

anti age

 

Tappar hår varje dag!

Du har mer än 100 000 hår på huvudet, men du förlorar några varje dag. Omkring 50 till 100 hår faller av varje dag. Du tappar bland annat hår när du tvättar håret, när du borstar det eller när du kammar det. Till och med när du vrider dig i sängen under natten gör friktionen att du tappar hår. Men oroa dig inte, nya hår ersätter ständigt de som faller av.

 

Håravfall och problem med tunt hår

Efter en viktminskning, diet, sjukdom eller bara hög feber kan du uppleva ditt hår blivit tunnare och eventuellt kan du märka att du tappar hår. Det rör sig oftast om tillfälligt håravfall. Att du tappar hår under vissa perioder i livet inträffar framförallt när hårets tillväxtfas är kort och många hårstrån går in i en vilande fas samtidigt. På grund av din livsstil eller sjukdom oftast. Om din hårtillväxt-cykel ständigt utmanas av hälsoproblem, viktminskning eller en dålig kosthållning kan du vara säker på att ditt hår INTE kommer att växa så kraftfullt och snabbt som förr, när du var yngre och framförallt friskare. Detta beror på att dina hår aldrig får "stanna" i den växande fasen tillräckligt lång tid för att dina hår ska nå önskad styrka, längd och i kvalitet.

 

ansiktsmassage