16:23

Visste du att din hud ljuger om din ålder? Så är det eftersom din livsstil - sol, sömn, kost osv - har betydelse för hur din hud mår och om du får - eller slipper - rynkor. Tittar man enbart på huden kan vissa 45-åringar se ut att vara 25 år "unga". Härligt. Fast tyvärr gäller det motsatta också. Inte speciellt kul om huden är torr, rynkig och mörka pigmentfläckar syns redan på 28 års dagen, eller hur?

Varför får vissa rynkor? Små fina linjer och rynkor i ansiktet uppkommer när huden skadas, missköts eller åldras. Små hudveck och minimala linjer längs med ansiktsmusklernas sträckning utvecklas redan så tidigt som i 20-års åldern - men de kan lika gärna komma först när du närmar dig 50. En dålig livsstil påverkar att några av oss får rynkor tidigt i livet medan vissa som lever hälsosammare får rynkor senare. Flera andra faktorer får din hud att bli torr, slapp och mindre motståndskraftig så att det bildas veck i huden. 

Så hur gammal är min hud med tanke på den livsstil jag har, undrar du säkert? Vi har tagit reda på vad som påverkar hur huden mår. Gör vårt själv-test för att bli uppmärksam på hur din hud klarar sig med vad du "ger" den.

Det bästa med vårt superenkla själv-test med 30 frågor är att du i efterhand kan gå igenom dina svar och överväga om du kan förbättra någon punkt för framtiden genom att förändra din vardag och livsstil. Fast kom ihåg att i slutändan är det dina medmänniskor som avgör hur gammal eller ung du ser ut!

Läs även 5 tips för att få slät, yngre hud utan rynkor >>


Hudtest: Ser du yngre ut än din ålder?

Svara på nedanstående frågor med STÄMMER eller STÄMMER INTE. Räkna ihop antalet svar som STÄMMER! Längst ner kan du se vad ditt totala antal STÄMMER motsvara för hudtyp. 

  

1. Jag äter en allsidig och bra kost för min hud. Läs mer om bra kost för huden >>

2. Jag får tillräckligt med sömn varje natt (mellan 7-8h/natt minst 28 nätter i månaden)

3. Jag röker inte

4. Jag lever inte tillsammans med en rökare

5. Jag bor inte i en storstad

6. Jag vistas inte dagligen i en rökig och förorenad miljö

7. Jag dricker inte alkohol

8. Jag har bestämt mig för att inte sola ansiktet från och med nu (min hud i ansiktet utsätts inte alls för solen)

9. Jag använder inte fillers

10. Jag brukar inte använda kemiska produkter för att få bort döda hudceller

11. Jag är frisk nu

12. Jag återfuktar min hud dagligen genom bra rengöring, serum, återfuktande krämer och rynkplåster

13. Jag njuter av vad jag skulle kalla en hälsosam livsstil

14. Jag tar inga mediciner regelbundet

15. Min hudtyp är inte torr

16. Jag sover inte i en miljö med extremt torr inomhusmiljö

17. Jag sover på rygg

18. Jag spänner inte mina ansiktsmuskler hårt och länge. Varken på dagen eller på natten. Missnöjda och arga människor kan gå runt med bekymmersveck i pannan timmar i sträck. Utseendefixerade influencers och skönhetsbloggare kan gå omkring med spända putande läppar och läppmuskler en hel dag. Sitter vi för länge vid datorskärmen fixeras vecken kring ögonen när vi kisar och fixerar blicken. Ideligen skrattande och på ytan glada männsikor kan utveckla charmiga skrattrynkor på flera ställen i ansiktet. Alla dessa typer av hudveck och ansiktsrynkor kan permanentas!

19. Jag anser att jag har fötts med bra dna och gener för huden när jag utgår från mina föräldrar. Våra gener har stor betydelse för huden eftersom huden består av proteiner. Kollagen, som bildar din kropps grundläggande struktur och ger den styrka, är till exempel ett protein. Likaså melanin, pigmentet som ger din hud sin färg. Den genetiska faktorn kompliceras av det faktum att det inte finns någon specifik hudgen. Flera olika gener påverkar vår hud.

20. Jag dricker mer än 1,5 liter vätska under dagens vakna timmar

21. Jag är nöjd med min vikt och försöker inte gå ner i vikt

22. Jag har inte pendlat i vikt under mitt liv

23. Jag föredrar olivolja framför animaliskt fett och snålar inte på mängden omega tre fettsyror som jag ger min kropp.

24. Jag äter frukt och grönsaker varje dag.

25. Jag har inga ärr i ansiktet

26. Jag hade inte akne och hudproblem som ung

27. Jag har aldrig bränt mig och inte fått solskador någonsin

28. Jag tror jag har ett kraftfullt immunförsvar för jag känner mig sällan sjuk

29. Jag masserar min hud försiktigt varje dag eftersom huden gynnas av bra blodcirkulation

30. Jag motionerar minst någon gång i veckan

 

Att tyda svaren på SwedishSolutions hudtest?

 

0-17 st SVAR SOM STÄMMER 

Du ser sannolikt ut att vara precis så gammal som ditt pass och id- handling visar. Du gör så gott du kan! Din hud har fått utstå en del utmaningar men det positva just nu är att du har flera möjliga angreppssätt att välja mellan om du vill göra skillnad för din hud. Generna spelar stor roll för hur vår hud åldras och uppfattas av vår omgivning. Men det är bevisat att du kan påverka hur du vill att din hud ska må idag och i framtiden. Du själv väljer om du vill arbeta aktivt för att din hud förnyar sig, mår bättre så att din huds utseende påverkas. Kom ihåg att testet inte ger det enda rätta svaret om hur ung eller gammal du uppfattas; det gör dina medmänniskor som ser dig. Använd listan med de 30 frågorna som en påminnelse om vad som påverkar hudens välmående och hälsa. Fortsätt att kämpa!!

 

18_25 st SVAR SOM STÄMMER 

Din hud har bra förutsättningar för att må bra och förnya sig. Eftersom du tar hand om dig och din kropp påverkas huden. Med största sannolikhet ser din hud och du själv ut att vara några år yngre än vad din riktiga ålder är. Men kom ihåg att testet inte ger det enda rätta svaret; det gör dina medmänniskor som ser dig. Generna spelar stor roll för hur vår hud åldras och uppfattas. Däremot är det helt klart så att du kan påverka hur du vill att din hud ska må idag och i framtiden. Mycket av det som är gjort går inte att ändra men framtiden är din och den kan du påverka. Använd listan med de 30 frågorna som en påminnelse om vad som påverkar hudens hälsa och hur mycket yngre eller äldre du uppfattas. Fortsätt att kämpa med det som är viktigt!

 

26-30 st SVAR SOM STÄMMER

Din hud har extremt goda förutsättningar för att må bra och förnya sig. Eftersom du tar väl hand om dig och din kropp återfuktas din hud regelbundet. Du månar om att huden inte ska torkas ut, veckas och skadas genom negativ påverkan i miljön du vistas. Med största sannolikhet ser du betydligt yngre ut än din riktiga ålder, kanske upp till 10 år yngre. Men kom ihåg att testet inte ger det enda rätta svaret om hur din hud ser ut; det gör dina medmänniskor som ser dig. Generna spelar stor roll för hur vår hud åldras och uppfattas. Däremot är det helt klart så att du kan påverka hur du vill att din hud ska må idag och i framtiden. Du gör ett fantastiskt bra arbete och det kan du vara stolt över!

 

Lycka till för framtiden!

 

 

 

  

plåster huden

 

 

kos