18:23

av Swedish Solution

 

Fuktnivån i vår hud spelar en viktig roll i utvecklingen av rynkor. Speciellt mikrorynkor på hudytan kan bli mycket djupare, större och mer synliga när det yttersta skiktet i överhuden, stratum corneum, blir torrare. Tar du hand om och återfuktar hudenkan du slippa många hudproblem. Vill du veta mer om återfuktning av hudens yttersta lager kan du läsa vidare.

 

Hur skyddar man huden från bakterier, infektion och stress?

Stratum corneum, hornlagret på svenska, är hudens yttersta lager och det hudlager du ser när du tittar på en människa. Stratum corneum fungerar för att bilda en barriär mot omvärlden. Huden här är otroligt viktigt eftersom det skyddar underliggande vävnad från infektion, uttorkning, kemikalier och mekanisk stress. Visste du förresten att huden är kroppens största organ? Om huden skulle sluta fungera kan vi inte leva, så stor betydels har huden för vår överlevnad.

Läs också: Huden skadas av stress! Så här räddar du huden från långvarig stress  >> 

 

Döda hudceller bestämmer hudens kvalité

Det yttersta lagret av huden är underligt nog död hud. Stratum corneum består nämligen av döda hudceller sammanbundna av lipider, en sorts fett. Lagret är 10-20 mikrometer tunt. Förutom att lagret är en viktig barriär spelar detta mycket tunna lager en nyckelroll för att bestämma egenskaperna hos huden, även hos yngre människor.

 

Läs även 5 tips hur du får tunt hår att bli tjock >>

 

Påverkar torr luft din hud?

När den relativa luftfuktigheten sjunker i luften omkring oss blir hornlagret torrare och styvare och mindre elastiskt. När det händer blir hudvecken och rynkorna på hudens yta mycket djupare när dina ansiktsmuskler rör sig. Då blir rynkorna större och därför mer synliga. Resultat av torr inomhusmiljö, solning, och luftkonditionerad luft (air condition) är alltså torrare och mer känslig hud.

 

Var är luften torr?

På uppvärmda kontor och i sovrum med element samt på de flesta hotell är luften torrare än vanligt. Även på långdistansflygningar samt när du badar bastu är luften också torr. Detta får en en kraftigt uttorkande effekt på huden. I torra miljöer mår följaktigen din hud sämre och rynkor utvecklas snabbare. I alla fall om du inte lyckas skydda din hud från permanent uttorkning under tiden du vistas där. 


Ge din hud återfuktning

Om huden blir uttorkad under dagen kan du se till att återfukta den när du kommer hem.

1) Se till att du inte sover i en miljö som är snustorr genom att använda en luftfuktare i sovrummet.

2) Ät en varierad kost som består av tillräckligt med goda fetter och oljor som har en återfuktande effekt på huden. Fyll eventuellt på med ett kosttillskott för huden.

3) Glöm inte heller att dricka nog med vätska för att återfukta huden från insidan. 

4) En ökad blodcirkulation hjälper huden med sin naturliga återfuktning. Massera därför huden i ditt ansikte några gånger om dagen. 

5) Eftersom stratum corneum har så stor betydelse för hudens välmående rekommenderar vi att du boostar den naturliga återfuktningen med ett plåster från MediWrink på natten när du sover. Plåstret ger en djup hudåterfuktning och skapar optimala förhållanden för cellförnyelse i området som behandlas. Plåstret finns i former som passar olika hudområden i ansiktet, pannan, överläppen, ögon, hals, bröst.

 

Framtiden är rynkfri

Att utveckla innovativa och effektiva lösningar för att förebygga hudproblem och behandla rynkor har tidigare i huvudsak fokuserat på biokemiska metoder dvs kräm och serum. Ett relativt nytt angreppssätt är att hjälpa huden genom en anpassad kost och återfuktande inomhusmiljö. Även hudplåster av medicinsk silikon är en ny metod som fått fantastiska resultat i forskning och studier; dess effektivitet på rynkor är häpnadsväckande. Utvecklingen går fort framåt. Vår förhoppning är att vi med högteknologisk hjälp inom några årtioneden kan få huden att se helt rynkfri ut. 


Läs mer om plåster för slät hud och färre rynkor här >>

Källa: University of Southampton. "Going skin deep to explore what causes wrinkles." ScienceDaily. ScienceDaily, 28 February 2018.

 

plåster för slät hud

 

hyaluronsyra i huden

 

massageapparater för slät hud