16:05

Är du också jämt sugen på sötsaker. Äter du massor men blir ändå inte mätt? Har du en omättlig hunger? Kanske har du redan ställt dig frågan om hur i hela världen du ska lyckas gå ner i vikt om du inte kan dämpa din aptit? Vi har tagit reda på vad som triggar en stor aptit och hur man lyckas ta kontrollen över både den och sötsuget.

  

Varför blir jag hungrig?

Till en början kan det vara på sin plats att förklara skillnaden mellan orden aptit och hungrig. När blodsockret börjar sjunka är det ett tecken på att den mat som du ätit tidigare på dagen är förbrukad och kroppens energi snart är slut. Då blir du hungrig och det är dags att fylla på med ny energi. Magen börjar knorra och du känner dig okoncentrerad, du känner dig matt och det börjar bli omöjligt att tänka på något annat än just mat.

Hunger kan också utlösas av att du har en brist. Din kropp kanske saknar något näringsämne, vitaminer, mineral eller fettsyra till exempel. Kroppen har inget annat sätt att berätta detta för dig än genom att efterfråga mer mat, att ge dig hungerskänslor.

Känner du igen det? Är det vid sådana tillfällen som du beslutar att ge efter och fylla på med skräpmat, onyttiga godsaker, bakverk och gottis? Eller är du typen som låter din känslostämning, missnöje eller lust styra ditt intag av kalorier?

Läs även om några kosttillskott som kan hjälpa dig gå ner i vikt >> 

 

Varför har jag sådan stor aptit?

Aptit är till skillnad från hunger en reaktion på signaler som inte beror på att din energi är slut. Din kropp har antagligen en massa överskottsenergi kvar. Din mage är inte behov av påfyllning, men din hjärna och dina ögon vill ha. Aptit kan väckas av att din kompis mumsar på en chokladkaka, att du känner lukten av hamburgare på bussen eller när du ser annonser för godsaker. Men stor aptit och lust att äta kan också orsakas av belöningssystemet i kroppen, eller triggas av att du tycker synd om dig själv, så kallat tröstätande. Om inte själen mår bra kan detta mentala tillstånd ge oss lust att äta för att tex dämpa jobbiga känslor eller vår upplevelse av misslyckande.

När du ger efter för din aptit ger du kroppen energi som den inte bett om. Då bildas det ett överskott och det måste lagras, som fett och övervikt. Känner du igen dig själv? Är det möjligtvis så att du redan har ett par kilo som du förgäves försöker bli av med? Då är det nog så att din hunger är oreglerad och din aptit har tagit kontrollen.

 

Vad är mitt problem?

Det kan vara svårt att skilja mellan hunger och aptit. När du sitter vid matbordet och bara äter och äter trots att magen är helt utfylld rör det sig troligen om en förhöjd aptit. Din kropp har av någon anledning missat att säga till att det inte behövs mer energi, att det inte finns mer plats i magen och att kroppen helt enkelt inte längre är hungrig. Ordet mätt verkar inte längre existera. Då är det dags att reagera. Av någon anledning har det blivit fel i aptit- och hungersignalerna till och från hjärnan.

Läs även om hur du med enkla tips kan få slät hud och färre rynkor >> 

 

En brist kan ge upphov till större aptit

Börja med att kolla upp om du har en bristsjukdom. Får du verkligen i dig en allsidig, varierad kost med alla de vitaminer och mineraler som kroppen behöver för att fungera? Om du tvekar ändra på din kost så att din kropp kan tillgodogöra sig det som saknas nu och även framöver. En varieranded kost med många olika ingående råvaror brukar vara lösningen.

 

Varför har min aptit förändrats?

Har du ätit för mycket under en lång period? Vissa menar att en stor aptit kan det bero på att du som baby blev övermatad, men det är mer troligt att du själv har ätit för mycket under en period och att du efteråt inte hittat tillbaka till ditt normala hungermönster, att din aptit och matlust blivit felreglerad. Vad som är positivt är att du med relativt enkla metoder kan hitta tillbaks till en hälsosam aptit som gör att du blir hungrig när kroppen verkligen behöver energi.

 

Gör så här om du vill dämpa din aptit och sötsug?

Har du konstaterat att du inte har en brist av något näringsämne eller mineral och du dessutom inte är utsvulten eller mager finns två grundläggande steg att ta för att normalisera din hunger och aptit.

Sätt upp ett normalt mat- och måltidsmönster med varierande kost och fasta mattider. Låt ditt dygn styras av en sorts mat- och sov klocka i stil med Skalmans.


B Skippa socker, sötsaker och liknande kost som stör kroppens normala funktion.

Under en längre period, minst några månader, får du lita på att måltidsmönstret ger dig precis rätt mängd energi och alla kroppens signaler om att du ”måste” äta bör ignoreras. Din kropp är felreglerad och bästa möjligheten att hitta ditt kroppsegna hungersmönster är att ha fasta tider med lagom stora måltider med minimalt adderat socker. Det låter kanske som tortyr. - Tänk om jag inte är hungrig på de fasta mattiderna? - Jag kommer klättra på väggarna om jag inte får lova att äta fikabullar med kollegorna på fikarasten? Men lördagsgodiset framför min favoritserie då, tänker du säkert. Svaret är att DU ÄR SMART! DU KOMMER HITTA KALORIFRIA ALTERNATIV TILL GODSAKER  för du vet att du bör sträva efter att hålla fast vid ditt mat-schema.

Tips: Det finns ett hjälpmedel för dig som behöver stöd. Alinea Minska Aptiten och dess Glukomannanfibrer från konjakroten har förmågan att ge dig en känsla av mättnad.

 

Vilken betydelse har Leptin för din aptit?

Det har visats i forskning att leptin spelar en viktig roll för aptiten. Leptin som är ett protein bildas i kroppen och utsöndras i blodet som en signalsubstans för att tala om för hjärnan att kroppen är mätt och att det är dags att sluta äta.

Att vissa människor har mindre av denna typ av protein i kroppen är mycket ovanligt men om det är fallet blir resultatet att du går omkring och är hungrig hela tiden, med en konstant lust att frossa.

 Läs även om hur medicinskt silikon kan ge dig finare hy på natten >>  

 

Glöm vad mamma sa

1 Glöm vad du lärde dig i skolan, i matbespisningen, att man måste äta upp varje liten tugga innan man kan gå ifrån bordet. Lär dig att är helt OK att lämna mat på tallriken och att det är onödigt och dumt att lägga upp för mycket mat.

 

Handla när du är mätt och belåten

2 En utmaning för oss all är att gå och handla i närbutiken eller på stormarknaden när vi är småsugna eller utsvultna. Mataffären är alltid en fallgrop. Gå ALDRIG för att handla på tom mage. Det fungerar inte! Men det värsta händer inte i butiken, utan när de onyttiga varorna väl har hamnat hemma hos dig och får ditt habegär och din aptit att växa sig till oanade höjder. Ät därför alltid innan du går till affären så att du kan motstå onödiga inköp som lockar dig till vansinne flera dagar framåt.

 

Luras inte av marknadsföringen

3 Mängder av gottis, kakor och chips säljs i stora förpackningar och påsstorlekar och det brukar marknadsföras av butiken som en prisfördel att köpa dem. Säkert har du också sett argument som "3 för 2" och "halva priset idag" för att övertala dig att köpa mer och större! Förutom om du har fest eller ska bjuda ett stort sällskap är det ingen vinst för din kropp att gå på dessa erbjudanden och marknadsföringsknep. Godsaken blir bara liggande på hyllan i köket - eller i frysen - som en konstant lockelse som du inte blir av med förrän produkten är slut och uppäten. Skippa den typen av problem genom att inte handla storpack. Enklast blir det om du redan är mätt och belåten när du går och handlar.

 

Välj äkta råvaror

4 Även om färdigmat är smidigt när tiden tryter så är hemmalagad mat gjord på hederliga ”gamla” råvaror som grönsaker, en köttbit och lite gräddfil och olivolja bättre ur ett näringsperspektiv. Tänk på att färdigmatportionerna i frysdiskarna inte är anpassade för de smalaste utan reglerna om energiinnehåll är strikta och ska mätta man som kvinna. Köper du en standard portion får du kanske bra mycket mer än din kropp behöver. Alltså måste du antingen välja bort de färdiglagade rätterna eller bestämma dig för att bara äta det mest nyttiga och lämna resten!

Läs även hur du kan minska akne och ärr med massage hemma i badrumet (morgon och kväll) >> 

 

Undvik och ersätt sötsaker med grönsaker

5 Socker är inte skadligt i sig, men däremot gör det oss mindre alerta. Socker vi får i oss genom bakverk, sötsaker och kakor ger ett insulinpåslag i kroppen. Blodsockret går snabbt upp och sedan snabbt ner igen. Dessa variationer tillsammans med sötman du upplever gör att din kropp blir felreglerad vilket ökar dina framtida problem med sötsug och stor aptit. Dessutom är sockret ingen källa till mineraler och vitaminer. Socker tillför inget utom energi och ”tränger ut” suget efter annan näringsrik, livsnödvändig mat. Därför bör du minimera ditt sockerintag. Men en godsak då och då är inget stort problem för din kropp, det viktiga är att du känner till och är medveten om effekten på din aptit.

 

Borsta tänderna

6 Ett knep att undvika att småäta och dämpa lusten att äta hemma är att borsta tänderna och skölja munnen med munvatten. Gör det efter lunchen, direkt när du kommer hem och en kort stund efter kvällsmaten. Med en ren fräsch mun tar det emot lite extra att vilja stoppa saker i munnen och lockelsen och aptiten avtar aningen. 

 

Gör inte som andra - de äter mer!

7 Vi vet att vissa män äter mer än kvinnor. Och det är befogat. Män behöver mer energi och mer kalorier än kvinnor för att fungera beroende på bland annat mängd muskelmassa. Men det är ingen ursäkt för att du som kvinna ska klämma i dig precis lika mycket som din pojkvän, pappa eller man. Försök att vara stark nog att stå emot när du vet att det som är kvar på tallriken faktiskt inte behövs för att din kropp ska må bra.

 

Lycka till!

swedish

 

 

 

 

minska aptiten

 Hitta detta och andra kosttillskott för att gå ner i vikt >>

 

fin hy

Hitta denna och flera produkter för slät hud och hjälpa minska mina rynkor >> 

 

Ta bort rynkor i pannan

MediWrink rynkplåster finns för flera områden och i flera former. Upptäck plåster för slät hud och färre mindre rynkor >>  

 

anti age

 10 dagars hemma-massagebehandling (morgon och kväll) kan ge strukturella förändringar i dermis vilket gör att din hud ser mindre åldrad ut >>