11:49

 

Hängig hud, mörka ringar och påsar under ögonen gör att vi ser trötta och slitna ut. Vad många inte vet är att små förändringar i vardagen kan få den slappa huden och påsarna att minska och ibland försvinna helt. Vi har sammanställt orsakerna till  problemen under ögonen så att du själv kan se vad du gör fel eller missar.

  

Sist presenterar vi 13 konkreta knep för att bli av med dina mörka ringar och påsar under ögonen - så du ser piggare och fräschare ut.

 

Läs även Hur Du Masserar Håret om Du Börjar bli Tunnhårig >>

 

Området under ögonen

Få ställen på kroppen har tunnare hud än under ögat. Direkt under huden finns små muskler som kastar en skugga av grå nyanser, på huden ovanför. Och de små blodkärl som finns i området under ögat gör sig också påminda. Titta på undersidan av dina handleder. Där ser du mörka, blåaktiga blodkärl inunder huden. Kärlen under ögat är inte speciellt stora men skapar likväl en mörk illusion på huden. Och ju tunnare, torrare din hud under ögat är, ju mer syns den mörka färgen igenom.

Som om inte dessa två faktorer vore nog hittar vi dessutom ögonbenets kant under musklerna och blodkärlen. Du har säkert sett ett skelett när du gick i skolan. På kraniet, just där ögat sitter, är det tomma hål. Denna anatomi skapar naturliga skuggor och gör området under ögat grått när ljuset inte är som bäst.

När det tvärtom är ljust och soligt utomhus är det inte heller bra. Ögonbenets kurvighet har en optimal "lutning" mot solen och det gör att huden blir extra utsatt för solens UV-strålning. Ökad pigmentering och bruna åldersfläckar kommer som resultat. Wow, vilken cocktail av ofördelaktiga omständigheter för området under ögonen.

Men låt oss inte glömma att den självklara anledningen till att påsar, mörka ringar och svullnad uppmärksammas under ögonen är det faktum att ögon syns. Vi tittar ju där när vi möter människor - i ögonen alltså. När vi tittar oss själva i spegeln likaså. Ögonen och ansiktet är alltid i fokus. 

 under ögonen påsar

 PLÅSTER UNDER ÖGONEN >>

 

Är mina påsar under ögonen fett?

Man hade kunnat tro att påsarna och svullnaden är fettansamling under den tunna huden. Det kan det vara till en viss del, men absolut inte alltid och för alla. Fett är bara en liten förklaring av problemet.

 

Varför får jag påsar under ögonen?

För att förstå vad som orsakar påsar och svullnad under ögonen måste vi känna till hur kroppen fungerar. I människokroppen cirkulerar blod och lymfa i vad som kallas det lymfatiska systemet. Det är dessa kroppsvätskor som spelar en stor roll i hela kroppens metabolism alltså att kroppen fungerar. Blodet ger cellerna energi, vitaminer och spårämnen, liksom syre. Lymfan avlägsnar slaggprodukter och toxiner från vävnaderna.

 

Svullnad uppstår när toxiner och gifter inte kommer ut

När svullnad uppstår under ögonen är det ett tecken på att ditt lymfatiska system inte fungerar som det ska. Med stor sannolikhet har något kommit i vägen som till viss del hindrar lymfan att cirkulera tillräckligt. Slaggprodukter som gifter och toxiner evakueras därför inte bort, utan samlas. Dina påsar och svullnad under dina ögon beror alltså på att din kropp inte klarar av sina uppgifter.

Vad kan du göra åt det?

 

Knep 1

Salt gör att mörka ringar och svullnad bildas under ögonen

Salt spelar en stor roll i hur väl det lymfatiska systemet fungerar. För mycket salt stör balansen. Därför är salt det första man ska försöka begränsa. Färdigrätter brukar innehålla mycket salt. Även bacon, kapris, chips, jordnötter, pizza och salt lakrits. Gå igenom vad du brukar äta under en vecka för att eventuellt utesluta något från din diet.

 

Knep 2

Drick vatten för att behandla påsar under ögonen

Det som driver ut salt ur kroppen är vätska. Vätskan spolar rent kroppens alla vävnader och vätskan är en stor del av det lymfatiska systemet. Ju mer vätska du har i kroppen ju mer blod och lymfa rinner runt i alla kärl. Vi har sagt det innan; tänk på hur toaletten fungerar utan vatten! Detsamma gäller din hud. Vi rekommenderar att du dricker vanligt vatten. Kallt, kokat, ljummet eller bubbelvatten. Du ska dricka ca 2 liter vatten varje dag. Det blir många glas och många toalettbesök men å andra sidan är det gifter och toxiner som ska ut och det finns ingen genväg.

 

Läs även 6 Snabba Tips Hur du Går Ner i Vikt i Klimakteriet >> 

 

Knep 3

Massera området under ögonen så minskar svullnaden

Eftersom området under ögonen är så tunt är lymfkärlen färre. En ”propp” i systemet orsakar därför större skada här än i annan vävnad med fler  lymf- och blodkärl. Att få upp blodcirkulationen i området kring ögonen ökar därför chansen att svullnaden försvinner eftersom det kickstartar just det lymfatiska systemet och löser upp små ”proppar”.

Eftersom vävnaden och huden under ögonen är så tunn och fin behöver du vara extremt lätt på handen. Ta gärna hjälp av en ansiktspenna och massera i små halvcirklar inifrån ögonvrån ut mot tinningen. Inifrån näsan och utåt mot tinningen. Det ska alltid vara i den riktningen du massera för att dräneringen av toxiner och gifter från dina svullna påsar under ögonen förs ut, inte längre in.

 

massera påsar under ögonen

MASSERA PÅSAR UNDER ÖGONEN >>

 

Knep 4

Motionera bort dina mörka ringar under ögonen

En lagom mängd motion ingår också i receptet för att bli av med svullna påsar och mörka ringar under ögonen. När vi svettas ökar förbränningen och blodcirkulationen är mycket högre. När vi motionerar sätts kroppens eget rengöringssystem igång och toxiner och slaggprodukter evakueras genom bland annat dina svettkörtlar.

 

Knep 5

Sov gott och tillräckligt

För påsar under ögonen gäller samma devis som för hjärna och resten av kroppen: återhämtning är viktigt. Du behöver sova dina 7-9 timmar varje natt. Det går inte att kompromissa. Kroppen är konstruerad så. Vila är ett måste för att vår människokropp ska fungera och vill du hjälpa kroppen att bli av med påsar under ögonen så måste du sova tillräckligt.

 

Knep 6

Med åldern försämras hudens förmåga att förnya sig, även huden under ögonen

Vår kropp förlorar sin spänst och ungdomliga, återskapande kraft med åldern. Detta gäller också för lymfsystemet, vilket slutligen inte klarar av att snabbt avlägsna toxiner, slagg och gifter från vävnaderna. Detta orsakar ansamling av vätska i kroppen. En ackumulering av toxiner och gifter leder till överdriven kroppsvikt och svullnad i vissa områden som till exempel under ögonen. Därför att det viktigt att kämpa emot detta åldrande av kroppens celler.

Har du viktproblem ska du ta tag i dessa nu. Röker du och dricker alkohol mer än någon gång i veckan? Dessa två laster är inte bra för kroppen och det gör att du och din hud åldras snabbare. 

 

minska aptiten

MINSKA APTITEN MED KOSTTILLSKOTT >>

 

Knep 7

Var uthållig i din kamp mot hudproblem under ögonen

Så hur snabbt går det? Hur lång tid tar det innan jag har blivit av med svullnaden? Svaret, är tyvärr individuellt. Hur länge har ditt hudproblem pågått och hur allvarligt har det hunnit bli? Som du vet så kan huden och vävnaden runt ögat tänjas och bli utspänd av svullnaden. I vissa fall kan det ta tid innan huden drar ihop sig igen. Tills dess kan huden upplevas hängig och slapp. Det är trist förstås men genom massage och god omvårdnad, sömn, rätt näring från insidan kommer huden må bättre och fortare återfinna sin fasthet och lyster. Uthållighet bör vara ditt nya måtto.

 

Knep 8

Solen skadar din hud runt ögonen

Solar du hämningslöst? Eftersom huden är så tunn under ögonen syns svullnad och mörka ringar extra tydligt där och det området är också extra utsatt. Försök dölja ditt ansikte från solen och använd solskyddsfaktor. När du är utomhus tänk på att skydda huden från solen med keps eller solhatt. Sol är din huds värsta fiende!

 

Knep 9

Sov på rygg för din huds skull

Slutligen vill jag dela med mig av ett knep som gör underverk för din hud. Det gäller din sömn. Det har visat sig genom forskning att människor som sover på rygg får finare hy och vackrare hud än de som sover på magen. Det stämmer enligt mina egna observationer under årens lopp. Det är dessutom ännu bättre om du sover med huvudet aningen upphöjt på kudde, så att vätska inte stannar kvar i ansiktet. Detta kommer dessutom att minska dina fina linjer och rynkor och ge dig en fastare hud.

 

Knep 10

Rengöring av hudområdet under dina ögon

Ta alltid av dig make-up och rengör huden från döda hudceller och avgaser och andra miljöföroreningar varje kväll innan du lägger dig. Detta är a och o för en fungerande hudförnyelse under natten.

 

Knep 11

Förnya slapp hud under ögonen med ett plåster

Ett sätt att hjälpa din hud att återskapa sig är att se till att området under ögonen är återfuktat. Ett plåster från MediWrink hjälper din hud att återfuktas och förnyas under natten. Dessutom förminskar det på sikt synligheten av dina små kråkfötter och andra ögonrynkor. Du låter det sitta hela natten, på rengjord hud, och avlägsnar det försiktigt på morgonen. Du kan återanvända det natt efter natt. Plåstret är tillverkat av medicinskt silikon som även används av plastikkirurger.

UPPTÄCK Plåster av Medicinskt Silikon för att Återfukta och Släta ut Huden Under Ögonen >>

 

Knep 12

Ät mycket antioxidanter och fibrer för att minska inflammation och svullnad

Din kropp kommer i ständig kontakt med fria radikaler från föroreningar, solljus och från rökning och dessa har en oxiderande och åldrande effekt på huden. Antioxidanter å andra sidan bekämpar de ria radikalerna och inflammation i hud och kropp. Därför ska du välja mat och livsmedel som innehåller antioxidanter eftersom dessa gör din hud mindre sårbar för inflammation och motverkar svullnad och mörka ringar under ögonen.

Inkludera mycket färska grönsaker och frukt i din diet - särskilt de med färg - som broccoli, papaya och sötpotatis. Frukter, såsom jordgubbar och citrus, innehåller höga halter av vitamin C, medan fisk och tomater tillför spårämnen. Undvik förädlade livsmedel och stekt mat, eftersom de tenderar att vara fulla av kemikalier och konserveringsmedel som bidrar till fria radikalers åldrande effekt.

Ingen mat kan få dina påsar under ögonen att bli mindre svullna på direkten. Men att äta en hälsosam kost rik på antioxidanter, omega-3-fettsyror, vitaminer och mineraler gör det troligt att du kommer bli av med dina mörka ringar under ögonen steg för steg. Svullnaden kommer minska när du tillför antioxidanter från insidan. En bonus är att sådan kost inte bara är bra för dina svullna ögon utan ger dig en frisk hud med lyster de flesta dagar av året.

 

Knep 13

Rätt fett ger dig mindre påsar och mörka ringar

Eftersom torr hud ökar synligheten av dina påsar och mörka ringar under ögonen är det bra att försöka bibehålla fuktbalansen i huden. Nyttigt fett, omega 3 fetter, hjälper dig hålla huden återfuktad från insidan, utan krämer och serum. Ät mycket avocado, osaltade nötter och lax. Laga din mat med och olivolja. Sprinkla rikligt med olivolja på din sallad och när du lagar mat bör du välja bort olivolja istället för smör.

 

 

Gurkan då - fungerar den under ögonen?

Har du kommit igenom texten ovan förstår du hur omfattande en lösning på dina hudproblem är. Du inser att du kanske behöver ändra mer i ditt liv än vad du har lust med. Naturligtvis är det vid den här insikten vi tar fram gurkan från kylskåpet. Den är kyld, lätt att skära upp i skivor och absolut ingen konst att sätta skivorna på ögonen och hoppas på det bästa. Svalkan är skön och det känns ganska bra att få en ursäkt att lägga sig ner.
Du gör helt rätt. Kylan från gurkan kan få ner svullnaden runt dina ögon. Gurka innehåller dessutom en del kraftfulla antioxidanter och flavanoider som tros minska hudirritation och påsar under ögonen. Upp till dig att välja om det räcker!