16:45
Swedish Solution

Visste du att huden är ett av din kropps största organ? Din hud väger hela 4 kg och tjockleken varierar mellan 1,5 till 4 millimeter. Hur du tar hand om din hud påverkar hur snabbt den åldras.

Din hud är uppbyggd av tre olika hudlager. Ytligast ligger överhuden/epidermis sedan läderhuden/dermis och djupast ner finns underhuden/subcutis.

Från 20-års ålder tappar huden sin ungdomliga elasticitet och fyllighet. Anledningen är att kroppens produktion av kollagen och de fetter som naturligt fyller ut huden minskar för varje år. När läder- och underhuden inte längre är elastisk och utfylld bildas små hudveck, fina linjer. Efterhand infinner sig rynkor på pannan, fina linjer runt munnen och hudveck på halsen. Det sker succesivt men påverkas av flera faktorer.

Hur snabbt och hur lätt rynkor utvecklas på din hud har dels med den ärvda uppsättningen av gener, vårt eget DNA, att göra. Men även den miljö huden utsätts för och vad vi tillför via vår mat påverkar hudens utseende.

Man kan inte vrida tillbaka klockan, men genom att välja en hälsosam livsstil har du möjlighet att påverka din huds "ålder". Om du kan ta hand om både hudens insida och utsida kommer ditt ansikte och din hud att ha de bästa möjligheterna att må bra och därmed åldras i en långsammare takt.

Här är fem viktiga nycklar till vacker och ungdomlig hud.

   1. Vad äter du? Vissa näringsämnen är bättre än andra för att boosta din hud.
   2. Hur sover du? Sömnens kvalité påverkar hur bra din hud återhämtar sig och hur motståndskraftig den är.
   3. Röker du? I så fall innebär det garanterat fler rynkor och röken ger upphov till livlös, gråtonad hud.
   4. Hur solar du? Visst är solens strålar sköna, men de är inte enbart av godo. Solning ger hudskada och gör att pigmentfläckar, fina små linjer och rynkor utvecklas.
   5. Måttlig med alkohol? Det kan du vara glad för om du är. Alkohol orsakar uttorkning och hudinflammation.

Om du kan utesluta, eller i varje fall minimera, hot i din livsstil kommer din hud ”spara in” många års åldrande och resultatet visar sig på hudens volym, fasthet, släthet och lyster.