21:51

.

För ett antal år sedan började skönhetsterapeuter och professionella dermatologer utföra en ny typ av skönhetsbehandling på sina hudkliniker. Behandlingen kallades för Jontofores med hudföryngring, ansiktslyft och allmän rynkborttagning som resultat. Spännande tyckte vi! Men fortfarande känner inte många till hur behandlingen fungerar.

Söker du Jontofores för att själv behandla huden i ansiktet, hemma i badrummet? Läs mer här >>

Svag ström på huden för djup penetration

Jontofores är en gammal teknik som använder svag ström för att få ett läkemedel, hudkräm eller serum att tränga djupt ner i huden. Man skulle kunna referera till tekniken som "en injektion utan nål." På engelska kallas metoden iontophoresis som på svenska betyder ”jon överföring” (ionto = jon; phoresis = överföring). Förutom föryngrande och förskönande hudbehandlingar används Jontofores som lösning på ett annat problem.

Läs även om MediWrink plåster som verkar medan du sover >>
silikonplåster 

 

Medicinering genom huden utan injektion

Det finns texter som visar att Jontofores-tekniken har använts sedan 1700-talet för att medicinera genom huden utan injektion. Detta dock i begränsad omfattning, Det var först på 1990-talet som Jontofores återupptäcktes. Jontofores används även för att behandla svettningar i händer och fötter, så kallad Elektroterapi.

 

Hur fungerar Jontofores?

Genom svag ström drivs joner in i huden via porer, hårsäckar, svettkörtlar och liknande kanaler - snarare än genom överhuden / epidermis själv. Jonerrna för med sig hudkräm och serum djup ner i epidermis. Man har tidigare utgått från att effekterna av jontofores-behandlingen tillskrivs de levererade jonerna, inte strömmen. Men det kan vara intressant att veta att detta antagande faktiskt inte helt fastställts. Med tanke på den mängd bevis som finns till förmån för användningen av micro-ström som hudbehandlings-metod skulle det vara förvånande om mikro-ström inte har någon effekt alls i sin egen rätt. Hur djupt ner i huden når jonerna vid en hudbehandling? 

Läs också om Hyaluronsyra som kosttillskott >>

kosttillskott

 

Hur djupt penetrerar hudkräm och serum tack vare Jontofores?

Man brukar tillskriva jonerna en penetration på ca 1mm ner i huden och dess hudlager. Vissa påstår att djupare penetration kan ske vid god kapillär cirkulation, dock utan bevis. Därför kombinerar vissa apparater Jontofores med MicroMassage och vibrationer, i ett och samma verktyg, för djupare penetration av serum och hudkräm för bättre effekt på huden.

 

Hudbehandling hemma, hur säkert är det? Gör det ont?

Idag behöver du inte gå till en hudklinik eller spa för att få Jontoforesbehandling med svag ström. Behandlingen som du själv utföra hemma är säker och bekväm och det tar betydligt mindre tid än att gå iväg till en klinik. Till skillnad från behandling med dermaroller känns Jontofores inte det minsta obehagligt, varken under eller efter hudbehandlingen. Värt att test!